Mærsk hacket

Hackerangreb lammer Mærsk i 72 timer

Sidste uges hackerangreb er et af de største i længere tid. Den danske shipping-virksomhed Mærsk blev også ramt.

Mærsk hacket

Et massivt international hackerangreb ramte tirsdag i sidste uge Ukraine og Rusland, og spredte sig hurtigt til Europa. Hackerangrebet lammede flere virksomheder, og lagde deres it-systemer ned.

Uden IT-systemer i 72 timer

Hos den danske shipping-gigant Mærsk, blev flere af virksomhedens hjemmesider og afdelinger ramt massivt af angrebet.

Og det var ikke kun den danske virksomhed, der blev ramt. Det russiske oliefirma Rosneft, det britiske reklamebureau WWP og den franske industrigruppe Saint-Gobain har alle oplyst, at de var under angreb, og igangsatte beskyttelsesprocedurer for at mindske tabet af vigtige informationer.

Hos Mærsk oplyste man, at cyberangrebet forårsagede afbrydelser i deres computere verden over.

”Vi taler om et cyberangreb. Det har ramt alle vores afdelinger i vores virksomhed, både hjemme og i udlandet”, oplyste Mærsk til Reuters.

Virksomheden var helt uden deres it-systemer i 72 timer efter angrebet.

Normale tilstande igen

En uge efter angrebet, er Mærsk ved at være tilbage til normale tilstande igen. Vincent Clerc, der er kommerciel direktør for Mærsk, oplyser, at virksomheden igen er i stand til at modtage ordrer.

Mærsk har tidligere været udsat for lignende hackerangreb, der har forsøgt at lamme virksomhedens infrastruktur og stjæle vigtige informationer. Men dette er første gang, at et angreb er lykkedes.

Den danske kæmpevirksomhed har et stort beredskab mod hackerangreb, og har et højt sikkerhedsniveau. Hos Mærsk ved man ikke, hvordan et angreb af denne type kunne lykkes.

”Det er et spørgsmål, som vi, når vi er kommet over denne krise, skal bruge tid på at reflektere over. Det skal vi kigge nøje på og tage læring af, så det ikke kan ske igen”, siger Vincent Clerc i et interview til TV 2.

Hvor dyrt angrebet har kostet Mærsk, har virksomheden endnu ikke overblik over.

”Det ved vi ikke endnu. Det regner vi med at få overblik over i løbet af de kommende uger”, siger Vincent Clerc.

På trods af det voldsomme angreb, er der optimisme at spore i virksomheden. Hos Mærsk er man nemlig stolt over, at virksomheden så hurtigt fandt sit fodfæste igen.

”Jeg er ikke stolt over, at vi er blevet ramt af et angreb. Men jeg er stolt over den måde vi har håndteret det på, siger Vincent Clerc til TV 2.

Ransomware angreb

Hackerangrebet er et såkaldt ransomware. Det er en type virus, der forhindrer personer i at bruge filerne på deres computer. Hackerne krypterer filerne på computeren, så man ikke kan bruge dem. Desuden låses forskellige funktioner på computeren, så man slet ikke kan bruge den. Herefter kræver hackere som regel et stort beløb for, at man kan få sine filer tilbage. Der er dog aldrig nogen garanti for, at man får sine filer tilbage, selvom man betaler beløbet.

Sidste uges angreb kom, mens verden stadig slikker sårene fra et tidligere internationalt ransomware hackerangreb; det såkaldte WannaCry. Wannacry-angrebet spredte sig i midten af maj måned og låste flere tusinde computere i mere end 150 lande.